Sectorul Verde: Spațile verzi din Sectorul 3
Spațiul verde urban din Sectorul 3 reprezintă totalitatea suprafețelor plantate cu copaci, gazon și gard viu ce se regăsesc în parcuri, alinimamente stradale (fâșiile ce delimitează carosabilul de trotuar, scuaruri ce se află între benzile de circulație de pe străzi și bulevarde, zonele de relaxare adiacente locurilor de joacă sau terenurilor de sport și grădinile din jurul blocurilor.
Primăria Sectorului 3 a început în 2012 un amplu program de înverzire a zonelor publice ce erau acoperite cu pământ reușind să dubleze suprafața de spațiu verde. S-a pornit de la principiul că fiecare metru pătrat de teren acoperit de pământ care generează praf, nu poate reprezenta spațiu verde dacă nu este amenajat cu gazon, gard viu și copaci. Pentru ca programul de înverzire a sectorului să fie eficient, am primăria a găsit o soluție ieftină de irigare a noilor terenuri amenajate. Astfel, a fost implementat un sistem de irigații care folosește apa din lacul natural aflat în parcul IOR, sistem care a fost extins pe majoritatea bulevardelor.
În paralel, fiecare porțiune de pământ din aliniamentele stradale, scuarurile centrale ale străzilor, a fost amenajată cu gazon irigat automat, după un program bine stabilit. Apoi aceste porțiuni dar și multe alte suprafețe lipsite de vegetație au fost împădurite cu peste 100.000 de copaci de diferite specii rezistente la poluare de care echipele primăriei au avut grijă și au fost udați constant în primii ani. Ulterior spațiile verzi amenajate au fost completate cu gard viu cu rol estetic, dar și ca o barieră naturală contra prafului.
Copacii, sursa cea mai importantă de oxigen
Spațiul verde urban are ca principală funcție, pe lângă cea estetică, să ne protejeze de praf și să reîmprospăteze aerul pe care îl respirăm. Din acest punct de vedere suprafețele acoperite cu pământ nu îndeplinesc această funcție și nu pot fi considerate spații verzi.
Copacii ca parte a spațiului verde sunt considerați principala sursă de oxigen dar și o reală barieră împotriva pulberilor din admonsferă. Zonele acoperite cu copaci sunt mai răcoroase vara și protejează cetățenii de căldura uneori insuportabilă a soarelui. Din aceste motive Primăria Sectorului 3 a împădurit fiecare zonă care a permis acest lucru și efectele se pot observa ușor.Aliniamentele stradale ale străzilor dar și trotuarele au devenit în câțiva ani adevărate păduri unde cetățenii pot circula fără teama de insolație. Primăria Sectorului 3 a găsit și o soluție viabilă de amenajare pietonală care a permis plantarea de copaci pe suprafața trotuarelor. Mai precis, specii diferite de copaci urbani au fost încadrați în alveole decupate în trotuarele pavate. Apoi pământul din jurul copacilor plantați a fost acoperit cu un tip de beton permeabil numit Hydromedia, ce permite trecerea apei în proporție de 100%. Toți copacii nou plantați au fost udați de echipele primăriei în primul an de viață pentru ca prinderea rădăcinilor în sol să fie eficientă.
Tot acest demers de împădurire a fost făcut luând în considerare plantarea numai a speciilor de copaci rezistente la poluarea unui oraș ca Bucureștiul. Conform unui studiu numit “Alegerea arborilor pentru plantarea în spaţiul urban” de Ing. peisagist Christian Voinescu , “cunoaşterea caracteristicilor fiecărei specii (dimensiunea la maturitate, forma coronamentlui, ritmul decreştere, distanţele de plantare, toleranţa la factorii specifici mediului urban, sensibilitatea la boli) va maximiza beneficiile oferite de arbori şi va minimaliza lucrările de mentenanţă.” Potrivit aceleiași lucrări doar anumite specii de copaci au caracteristici ce se pretează la plantarea lor în mediul urban.
Pepiniera Sectorului 3, o investiție anti-poluare
Pentru a avea la dispoziție o sursă permanentă și ieftină de copaci și plante urbane, Primăria Sectorului 3 a amenajat la marginea Sectorului 3 o pepinieră. În această pepinieră au fost și sunt plantate și îngrijite la cele mai înalte standarde specii de copaci precum: platan, plop, arțar, metasequoia, begonii, iarbă de Pampas, lavandă, hibiscus (gard viu). În fiecare an, Primăria Sectorului 3 plantează în oraș plante din toate aceste specii, deja aclimatizate în pepinera proprie.
De asemenea, în Sectorul 3 au fost plantate și alte specii de copaci urbani, achiziționați de la pepiniere din România precum tei, mesteacăn sau chiparos. Vezi aici prețurile.
Iată și câteva detalii despre copacii pe care îi creștem și îi plantăm în Sectorul 3:
Platanul (lat. Platanus)
Sunt copaci ce se găsesc în toată emisfera nordică, atingând 30–50 m înălțime. Toate genurile de platani sunt foioase și majoritatea se găsesc în habitate riverane sau alte zone umede în sălbăticie, dar se dovedesc tolerante la secetă. Utilizarea principală a acestor arbori este ca arbori ornamentali, în special în zonele urbane și pe marginea drumurilor. (sursa wikipedia.com)
Plopul (lat. Populus)
Este un gen de arbori din categoria foioaselor (arbori ale caror frunze cad toamna). Plopii pot atinge înălțimea de 35–40 m. Frunzele capătă culoarea galbenă înainte de a cădea în timpul toamnei. Iarna, mai ales când arborele a pierdut frunzele, se poate observa tulpina dreaptă a plopului, pentru care motiv a fost plantat pe marginea drumurilor și în zonele urbane, ce alcătuiesc aleile de plopi. Arborii cresc repede, au un lemn moale, nu suferă prea mult dacă s-au rupt sau au fost tăiate din crengi, tulpina crește mai departe, fiind un arbore puțin pretențios. (sursa wikipedia.com)
Arțarul (Acer platanoides)
Numit și paltin de câmp, este o specie de arbori din familia Aceraceae. Este un arbore rezistent, cu lemnul alb și tare, cu frunze caracteristice, lucioase, despicate în cinci varfuri lungi și ascuțițe. Arțarul este iubitor de climat călduros dar rezistent la geruri. Crește și se dezvoltă bine pe soluri uscate, dar fertile cu conținut mare de calciu. Rezistă bine și la semiumbră. Crește până la 30 de metri. Este rezistent la fum și praf, motiv pentru care se folosește de-a lungul șoselelor și autostrăzilor, în perdele de protecție. (sursa wikipedia.com)
Metasequoia
Sunt copaci cu creștere rapidă, originari din China. Uneori cresc prea mari în grădini mai mici, în condiții favorabile, dar pot fi o alegere bună pentru o gamă largă de grădini și parcuri mai mari. Pot să atingă o înălțime de 36 de metri. Deși trăiesc în locuri umede în habitatul lor natal, ei tolerează, de asemenea, solurile uscate. (sursa wikipedia.com)
Teiul (lat. Tillia)
Este un gen care cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate ale emisferei nordice, în Asia (unde majoritatea diversității speciilor este găsită), Europa și Estul Americii de Nord. Teii sunt copaci foioși, ajungând până la 40 metri înălțime, cu frunze cu o anvergură de 6–20 cm, străbătute de nervuri. În Europa, au fost documentați tei multi-seculari și milenari. De exemplu, o plantație de Tilia cordata, aflată în Westonbirt Arboretum, Gloucestershire, are o vârstă de aproximativ 2.000 de ani. Metodele moderne de analize fizico-chimice ale frunzelor afectate de poluare (arsuri) includ recoltarea de mostre de la așa-numiții “arbori santinelă” sau “arbori bioindicatori”. Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este mult mai ieftin decât cel clasic, iar teiul argintiu se pretează foarte bine la rolul de “arbore santinelă” (bioindicator). (sursa wikipedia.com)
Mesteacănul (Betula)
Mestecenii sunt copaci multilaterali.Se folosesc cu success și pentru împădurirea zonelor urbane dar și pentru beneficii economice sau medicinale. Sucul, coaja, frunzele, lemnul, crenguțele și rădăcina sunt folosite pentru materiale de construcție, tobe, tratamente medicale naturiste, uleiuri și alte aplicații practice. Deoarece lemnul de mesteacăn are fibre scurte, această esență este folosită în industria hârtiei. În India, cojile subțiri și albe care pot fi colectate iarna, sunt folosite ca suport de scris care se păstrează foarte bine în timp. (sursa wikipedia.com)
Chiparosul (lat. Cupressus sempervirens)
Este un arbore rășinos din familia cupresaceelor, originar din sud-estul Europei, nordul Africii și vestul Asiei, de circa 25 m înălțime, cu coroana foarte densă, îngustă, columnară sau piramidală și frunze persistente; lemnul, rezistent și parfumat. Trăiește peste 1000 de ani și este rezistent în condiții urbane. (sursa wikipedia.com)
Organizarea spațiului verde în Sectorul 3
Pe tot cuprinsul Sectorului 3 se pot regăsi adevărate jardiniere stradale în care, pe lângă copaci, Primăria Sectrorului 3 a plantat sute de hectare de gazon, diferite specii de plante ornamentale și gard viu dar și flori. Aceste spații verzi sunt mărginite de un tip special de bordură înaltă care împiedică accesul cu mașina în zona verde și care țin stratul de pământ fertil adăugat de primărie tocmai pentru ca aceste plante să poată beneficia de nutrienți. Aceste borduri înalte cu formă ondulată sunt produse în fabrica deținută de Primăria Sectorui 3. Sunt conglomerate de beton compresat la mare presiune pentru o rezistență superioară și sunt proiectate să faciliteze scurgerea apei la ploi tot în spațiul verde. O altă variantă de delimitare a jardiniere presupune acoperirea unor borduri vechi de zeci de ani cu un strat protector de beton care a permis adăugarea de pământ fertil.
Parcul Teilor, cel mai nou parc din București
Primăria Sectorului 3 a amenajat, în 2020, pe strada Brățării, primul parc amenajat de la zero, în București, în ultimii 20 de ani. Parcul are o suprafață de peste 7 hectare, are în centrul acestuia un lac artificial, piste de biciclete, dar și o bază sportivă ce cuprinde terenuri de sport iluminate pe timpul serii. Lucrările de amenajare, realizate integral de angajații Primăriei Sectorului 3, au durat 4 luni la un cost mediu de 50 de euro/mp.
Spațiile verzi din Sectorul 3, în cifre
În cifre, amplul proces de înverzire a Sectorului 3 a presupus în ultimii 10 ani amenajarea a:
• peste 700.000 de metri pătrați de spațiu verde gazonat și irigat
• peste 100.000 de copaci urbani plantați
• sute de mii de fire de gard viu plantate pe scuaruri și aliniamente stradale
• un parc nou de aproximativ 7 hectare, amenajat în zona Brățării
• zeci de locuri de joacă și relaxare noi, amenajate în toate carierele și întreținerea în permanență a cel puțin 300.
Materiale informative: