Primăria Sectorului 3 finanțează din fonduri nerambursabile de la bugetul local proiectul „Școala de nutriție”, lansat de Asociația Creative Arts & Events. Proiectul se derulează până în luna noiembrie în școlile din Sectorul 3, sub forma unui campanii de informare și educare a elevilor.
Obiectivele campaniei
În cadrul acesteia, cei mici află încă din copilărie despre obezitate, bolile de nutriție și importanța unei alimentații corecte și sănătoase. Proiectul se adresează copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, dar și cadrelor didactice din școli, părinților sau publicului larg.
Programul „micilor exploratori ai alimentației sănătoase”
Elevii școlii gimnaziale nr. 20 au participat deja la primele cursuri, iar săptămâna aceasta au trecut pragul „Școlii de nutriție” elevi din unitățile de învățământ 149 și 195. Campania de informare și educare continuă pe 4 și 5 noiembrie în școlile gimnaziale nr. 86 și 149.
Până acum, elevii claselor I-IV au participat la seminarii pe tema „O nutriție echilibrată în copilărie înseamnă o viață de adult sănătoasă”. Acestea au fost susținute de echipa proiectului formată din medici nutriționiști și coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Cei peste 400 de elevi din clasele primare și gimnaziale ale școlilor implicate în proiect participă și la ateliere creative, susținute de Eugeniu Cozma, profesor de teatru pentru copii. În cadrul acestora învață într-un mod interactiv ce înseamnă mâncarea sănătoasă și ce alimente asigură o nutriție echilibrată.
Proiectul „Școala de nutriție” se adresează și părinților, dar și cadrelor didactice. Astfel, pe 12 noiembrie, va avea loc o sesiune interactivă live pe pagina de facebook a proiectului, dedicată profesorilor și părinților copiilor participanți.
Echipa proiectului
Echipa proiectului este formată din cadre didactice universitare, medici rezidenți, membri ai FPAS și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București:
Proiectul „Școala de nutriție – pentru micii exploratori ai alimentației sănătoase” este derulat de Asociația Creative Arts & Events în parteneriat cu Fundația pentru Alimentație Sănătoasă (FPAS).
Mai multe informații despre „Școala de Nutriție” se găsesc pe www.scoaladenutritie.info și pe paginile de socializare.
România, pe primele locuri în Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă
Obezitatea se caracterizează prin creșterea greutății corporale pe seama țesutului adipos, definită printr-o valoare a indicelui de masă corporală mai mare sau egal cu 30 kg/m2. Aceasta are impact asupra incidenței, prevalenței și mortalității prin boli asociate precum cele cardiovasculare, endocrine și a unor forme de cancer.
Cele mai recente rapoarte realizate de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa arată că în România:
Cauza principală a acestei situații critice este alimentația neechilibrată și necontrolată. În egală măsură, lipsa de informare atât a copiilor, cât și a părinților are impact asupra situației alarmante.
Tot în România, incidența obezității la copii a fost în ușoară creștere până în anul 2020, când a avut valoarea de 165.94% la locuitori. Apoi a crescut semnificativ până la 196.14% la mia de locuitori în anul 2021, respectiv 173.02%, în anul 2022.
Serviciul Presă