sector 3
Presă

Investim în Sectorul 3!  Retrospectiva anului 2024

14.01.2025
Investim în Sectorul 3!  Retrospectiva anului 2024

  Primăria Sectorului 3 a continuat în 2024 proiecte majore de infrastructură școlară, recreativă și rutieră pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului. Cu finanțare atrasă din fonduri europene și eforturi susținute, s-au realizat proiecte de continuitate și cu impact asupra comunității Sectorului 3.

          Astfel, renovarea energetică aprofundată a școlilor, grădinițelor și clădirilor publice reprezintă un pas important către un mediu mai sustenabil și mai eficient din punct de vedere energetic. Aceste lucrări sunt menite să reducă consumul de energie, să protejeze mediul și să îmbunătățească confortul celor care utilizează aceste clădiri, fie că sunt elevi, profesori sau cetățeni.

Renovarea energetică a clădirilor școlare, un proiect sustenabil

          La începutul anului școlar 2023-2024, zeci de unități de învățământ din Sectorul 3 intrau într-un amplu proces de modernizare și eficientizare energetică, cu finanțare prin PNRR. În 2024, au fost deja date în folosință clădiri verzi, sigure și dotate cu sisteme inteligente precum Grădinița Brândușa, Liceul Teoretic Nichita Stănescu, Școlile Gimnaziale nr. 22, 54 sau 73. Primăria Sectorului 3 a urmărit consecvent graficul lucrărilor de reabilitare și modernizare. Astfel, s-a lucrat intensiv pentru refacerea rețelelor, dotarea cu panouri fotovoltaice, asigurarea ventilației cu aport de aer proaspăt, asigurarea confortului termic și iluminat eficient. La Școala Gimnazială Nicolae Labiș s-au finalizat în 2024 lucrări complexe pentru consolidarea seismică și renovare energetică.

Extinderea unor clădiri școlare existente, suplimentarea capacității

          Cu un grad de populare ridicat, automat cererea pentru locurile în unitățile de învățământ din Sectorul 3 este în creștere de la an la an. Una dintre soluțiile identificate a fost ridicarea unor corpuri noi la clădirile existente, fiind realizate extinderi la Școala Gimnazială nr. 149, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza și Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu, dar și la Grădinițele nr. 211 și nr. 160.   

Spații versatile pentru învățământ: 13 săli de sport construite

          De asemenea, infrastructura școlară din Sectorul 3 a continuat procesul de

de îmbunătățire și extindere prin construirea unor complexuri sportive moderne. Acestea au fost edificate pe structura și închiderile existente, valorificând eficient spațiul. Fiecare dintre ele dispune de câte două săli de sport generoase care răspund cerințelor de eficiență energetică și standardelor nZEB. Mai multe unități de învățământ beneficiază din 2024 de săli de sport: Liceul Teoretic Benjamin Franklin, Școlile Gimnaziale nr. 67, 75 (Leonardo da Vinci), 92, 112 și 199.

          Pe acest principiu de valorificare a spațiului existent, în 2024 Primăria Sectorului 3 a inaugurat prima sală de scrimă construită în România în ultimii 40 de ani. Sala este situată în incinta Școlii gimnaziale 195 Hamburg și este destinată pregătirii sportive de masă și de performanță a copiilor și a tinerilor. Potențialul de a practica sportul și de a găzdui evenimente de scrimă la cel mai înalt nivel a fost maximizat prin asigurarea condițiilor optime.

Modernizarea Creșei Titan

          La nivel antepreșcolar, sute de copii beneficiază din 2024 de o clădire modernă și prietenoasă cu ei și mediul înconjurător. Primăria Sectorului 3 a finalizat prin fonduri PNRR lucrările de reabilitare și modernizare la corpul C1 al Creșei Titan (Lunca Bradului nr. 1A).

Reabilitarea termică a blocurilor, un alt proiect sustenabil

          Primăria Sectorului 3 a continuat în 2024 programul de anvelopare termică a blocurilor, axându-se inclusiv pe înlocuirea lifturilor vechi cu unele noi și moderne. Totodată, a fost lansat un nou apel ca președinții și administratorii din blocurile unde se dorește reabilitarea termică să depună documentele necesare, pentru a beneficia de noi surse de finanțare. Fiecare demers este încă un pas spre obiectivul principal, anveloparea termică a tuturor blocurilor din Sectorul 3. 

          În 2024, proiectul „Deblocarea Capitalei” a continuat în Sectorul 3 cu finalizarea unei alte investiții de amploare: construirea unui nou pod rutier peste râul Dâmbovița. Realizat de la zero, în doar 3 luni, podul are o lățime totală de 34.45 m, alcătuită dintr-o parte carosabilă de 11.30 m, un trotuar tehnic de 80 cm pe sensul dinspre str. Lunca Priporului și o lungime de 42 de metri. Astfel, conducătorii auto ce vin din sudul orașului au la dispoziție o nouă rută, fiind degrevate zone aglomerate din Sectorul 3.

          Și în 2024, Primăria Sectorului 3 a venit punctual cu soluții și investiții care să aducă siguranță, dar și confort urban cetățenilor. Concret, Primăria Sectorului 3 a creat elemente de siguranță pentru infrastructura stradală și de transport în zona șoselei Industriilor: stație de autobuz și spații de siguranță adiacente, treceri de pietoni. În zona Drumul între Tarlale – șos. Gării Cățelu, condițiile de trafic rutier și feroviar s-au îmbunătățit odată cu lărgirea străzii și montarea unor dale elastice.

Proiecte de infrastructură recreativă, realizate în 2024: amenajarea unor zone de agreement și modernizarea locurilor de joacă

          Pe de altă parte, Primăria Sectorului 3 a continuat să aducă atractivitate și dinamism zonelor urbane. Astfel, în zona Lunca Cetății a fost amenajat „Parcul celor 10000 de pași”, cu alei pietonale și spații destinate practicării sportului și relaxării.

De asemenea, echipe ale primăriei s-au aflat permanent pe teren în 2024 și au derulat lucrări de reparații și mentenanță sau de înlocuire a mobilierului și aparatelor la locurile de joacă din sector. Dacă până în luna mai se intervenise pentru modernizarea a 40 de locuri de joacă, în prezent lucrările sunt aproape de finalizare, astfel încât toți copiii să beneficieze de locuri de joacă sigure și adecvat echipate pentru fiecare categorie de vârstă.

          Acestea sunt doar o parte dintre realizările anului 2024, pe care Primăria Sectorului 3 le-a dus la bun sfârșit cu sprijinul și înțelegerea comunității. În implementarea proiectelor, locuitorii Sectorului 3 și-au adus contribuția prin solicitări punctuale, sugestii, documentații depuse prompt și răbdarea de a trece prin perioadele dificile ale lucrărilor.

          Astfel, am realizat împreună în 2024:

- Îmbunătățirea infrastructurii școlare: corpuri noi de clădire, clădiri modernizate și renovate energetic, 13 săli de sport construite, prima sală de scrimă construită în România în ultimii 40 de ani;

- Avansarea programului de reabilitare termică a blocurilor;

- Construirea unui nou pod peste Dâmbovița;

- Lărgirea Drumului între Tarlale;

- Modernizarea locurilor de joacă.

 

          Am început împreună în 2024, cu desfășurare în 2025:

- Construirea din temelii a Școlii „Voievod Neagoe Basarab”;

- Construirea de la zero a Complexului educațional din zona Theodor Pallady - Victor Brauner;

- Extinderea rețelei de canalizare în zona „Luncilor” și „Gurilor”.

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro

Click pentru a deschide imaginea