sector 3
Presă

Bucătăriile Asiei se dau în spectacol, în Parcul Titan din Sectorul 3,  între 17 și 19 mai

17.05.2024
Bucătăriile Asiei se dau în spectacol, în Parcul Titan din Sectorul 3,  între 17 și 19 mai

 

 

          Parcul Titan din Sectorul 3 găzduiește începând de astăzi, 17 mai, până duminică, 19 mai, cel mai mare festival dedicat bucătăriilor asiatice, „Asian Food Fest” (ediția a IV-a).

          Amatorii de preparate tradiționale asiatice sunt așteptați în zona parcului cuprinsă între Calul Titanilor și scena mare, cu acces dinspre strada Liviu Rebreanu. Astăzi, în ziua deschiderii, festivalul își va primi vizitatorii între orele 14.00-22.00, sâmbătă și duminică între orele 10.00-22.00, iar accesul este liber.

Peste 80 de expozanți propun vizitatorilor tradiții gastronomice și culturale din 15 țări asiatice: Japonia, China, India, Nepal, Iran, Pakistan, Vietnam, Thailanda, Filipine, Coreea de Sud, Sri Lanka, Siria, Liban, Indonezia, și Turcia.

          Pofticioșii vor avea de ales între mâncăruri și dulciuri cunoscute, intrate de câțiva ani în meniurile HoReCa din România și preparate mai puțin sau deloc cunoscute, promovate la noi de străinii care activează pe piața forței de muncă din țară.

Ocolul Asiei în gastronomie (mâncăruri, deserturi și băuturi tradiționale)

„Vedetele” festivalului vor fi binecunoscutele mâncăruri japoneze, chinezești și indiene, atât cele tradiționale, calde, pe bază de legume, orez, tăiței, carne de vită, pește, soia, cât și cele impuse ca street-food în țările lor de origine. Astfel, vor fi prezente la festinul culinar: supa ramen și diversele mixuri de sushi (Japonia), furnicile în copac și chiflele bao (China), mandu (găluște tip pachețele de primăvară specifice Coreei de Sud), dar și samosas (produse de patiserie specifice Indiei și Pakistanului, umplute cu diverse ingrediente, unele inclusiv cu carne).

 

Bucătăriile unor țări din Indochina (Thailanda, Vietnam) nu se vor lăsa nici ele mai prejos, propunând românilor mixuri interesante de diferite tipuri de carne, sosuri și legume preparate tradițional. Astfel, vor fi servite celor prezenți tom yum, supele thailandeze fierbinți, acre și cu arome puternice, care conțin creveți. Tot din bucătăria thailandeză, românii vor avea ocazia să manânce curry massaman, un tip de curry care este combinat cu diverse sortimente de carne (pui, vită) și ingrediente interesante ca: lapte de cocos, tofu sau cardamon.

             Preparatul Banh Bao va fi și el la loc de cinste la standurile cu mâncăruri vietnameze. Este vorba de o chiflă sau gălușcă vietnameză pufoasă, cu o umplutură savuroasă. Cea mai comună umplutură de Banh Bao este cea din: carne de porc tocată, ceapa, ciuperci, ou fiert și cârnați chinezești.

              Asia de Sud și Sud-Est va fi și ea reprezentată de preparatele din Sri Lanka și Filipine, astfel că vizitatorii au ocazia să descopere culturi culinare bogate și variate și să se bucure de noi arome. De la standurile cu tradiții culinare srilankeze vor putea fi cumpărate gustări prăjite, dar și preparate care sunt specifice străzilor din Sri Lanka, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Kottu Rotti, un amestec de paste cu legume proaspete, carne (pui, porc, vită sau fructe de mare) și condimente, în special curry.

     Fructele de mare vor fi și ele prezente la standurile festivalului, inelele de calamar, creveții și caracatița făcând parte din gastronomiile multor țări asiatice.

      La capitolul deserturi, libanezii, sirienii și turcii nu se dezmint nici la această ediție și vin cu delicioasele sarailii și baclavale. La standuri se va găsi și apetisantul dulce libanez knafeh, cunoscut la noi sub numele cataif, iar la turci drept kunefe.

 

Înghețata thailandeză (formă de rulouri) și cheesecake-ul japonez vor satisface și ele pofta de dulce a celor ce trec pragul „Asian Food Fest”. Tot din Japonia vin și prăjiturile tradiționale din orez glutinos, mochi, care combină diverse arome exotice și texturi unice.

          Mâncărurile, mai ales cele picante, se îmbină foarte bine cu băuturi tradiționale, așa că vizitatorii festivalului vor avea parte și de: sucuri și ceaiuri cu diverse arome, inclusiv de bubble tea (pe bază de tapioca), cocktail-uri, bere, diverse sortimente de vin sau băuturi ce conțin orez, cum este cea tradițională japoneză, sake.

Preparate fără gluten sau zahar și produse vegane

Pentru cei cu diferite afecțiuni și intoleranțe, care urmează anumite diete, „Asian Food Fest” găzduiește expozanți ce propun aperitive, salate și deserturi fără gluten și fără zahăr, mâncăruri ușoare din diverse legume, fructe, semințe și ierburi. Vizitatorii vegani ai festivalului vor avea și ei parte de preparate specifice stilului lor de nutriție, fără ingrediente de origine animală.

Zona de restaurante și de activități recreative

           Produsele culinare vor putea fi cumpărate la pachet de la corturile și truck-urile expozanților culinari, dar vizitatorii care vor dori să le consume în cadrul festivalului, o vor putea face într-o zonă specială, amenajată cu mese, scaune și umbrele.

Zona de petreceri și tradiții culturale asiatice

Pe tot parcursul festivalului, vor avea loc show-uri tradiționale, pe scena amenajată lângă lac. Astfel, toți cei prezenți se vor bucura de parade ale costumelor tradiționale asiatice, de dansuri și muzică din: Sri Lanka (show de geta beraya – tobe srilankeze), Japonia (show de tobe japoneze denumite taiko), India (dansuri de Bollywood), Coreea de Sud (k-pop și k-dance), Turcia (belly dance), Filipine (street dance) și Indonezia (dansuri balineze).

Seara aceasta de vineri va fi dedicată tinerilor iubiori de muzică japoneză din anime-uri și K-Pop (muzică pop coreeană), în cadrul unui Multiverse Party. Sâmbătă, 18 mai, la final de program va avea loc o mare petrecere, Oriental Party, la care vizitatorii vor avea ocazia să exerseze belly dance (dans din buric). Duminică seara, festivalul se va încheia cu Asian Party, unde ritmuri specifice Bollywood și altor culturi asiatice ce vor încânta audiența.

          Toți cei prezenți se pot delecta și cu alte activități, deoarece va exista o zonă de ateliere tradiționale la care „vedete” vor fi: pictura, modelarea, caligrafia, dar și figurinele din diverse materiale și obiecte (mărgele, creioane, lemn, lut).

Atelierele dedicate copiilor, dar și adulților:

  • pictură pe: ceramică, ipsos, apă (EBRU – artă specific turcească), evantaie, felinare;
  • pictură de mandale (simboluri de tradiție hindusă și budistă) pe pietre;
  • pictură cu nisip;
  • origami și de tablouri japoneze cu flori de cireș;
  • caligrafie japoneză și coreeană;
  • ghirlande cu dragoni și măști decorate în specific asiatic.

 

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro